Головна Статті Оголошення Герої
не вмирають!
Освіта Культура Он-лайн трансляції
нарад
Учасникам АТО та членам їх сімей Воєнний стан
Що потрібно знати?

Корисні сайти

Офіційний сайт Снігурівської районної ради Офіційний сайт Снігурівської міської ради Офіційний сайт Миколаївської облдержадміністрації Президент України Верховна рада україни Вісті Снігурівщини Вісті Снігурівщини ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
У СПРАВАХ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ 
ТА УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ Снігурівська молодіжна колегія Снігурівська центральна районна бібліотека

Ботулізм. Профілактика ботулізму

Ботулізм – захворювання яке викликається продуктами зараженими паличками ботулізму.

Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д.

Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Симптоми.

Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки – загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

При ботулізму уражується нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би в тумані, з’являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому один ширше іншого. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність аккомодаціі – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2-37,3 0С), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації.

Профілактика.

Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів). Суворий санітарний нагляд за харчовою індустрією (вилов риби – її сушіння, копчення, консервування, забоєм худоби та переробкою м’яса).

Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов’язково і при домашньому консервуванні. Небезпеку представляють консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори, м’ясні та рибні консерви. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякості: вони володіють запахом гострого сиру або прогорклої олії.

У разі виявлення у себе найменших симптомів, що можуть свідчити про ботулізм, необхідно негайно звернутись до лікаря. Не займайтеся самолікуванням.

Поділитися:

Дата: 24.06.2019 | 13:34


Приєднуйтесь до нашої спільноти в Facebook:

Анонси подій

Читайте також:



Чи підтримуєте Ви вступ України до НАТО?


Військова служба за контрактом у Збройних Силах України